Istoria

O viño do Ribeiro, un dos máis antigos de España, se escanciaba nas copas dos Césares Romanos, e segundo Estrabón, estes conquistadores foron os que implantaron a viña nesta zona.

As peregrinacións a Santiago de Compostela desenvolveron o viñedo en Galicia; nesa época o máis famoso viño español era o de Ribadavia.

Nos séculos XV e XVI coñece os seus momentos de esplendor, os brancos teñen nos ingleses os seus mellores clientes pero serían os propios galegos os que arruinarían o puxante negocio, cando a finais do século XVI conseguiron que se prohibise a exportación. O motivo era que as vendas aos ingleses encarecían o produto e os galegos non podían gozar dos seus viños.

Os monxes do Mosteiro de San Clodio, no século XI posuían extensas propiedades, a maior parte delas dedicadas ao cultivo da vide, construíndo o Priorado de Vieite (antiga Vila Benedito) rodeado tamén de cepas traídas do val do Rhin. O século pasado o avogado Lorenzo Rolando de Francisco, adquirío o Priorado de Vieite cos seus viñedos, plantando cepas fundamentalmente da variedade Treixadura. Cerca do Priorado inaugurou no ano 2006 a adega Pazo de Vieite, S.L. que consta dunha elevada tecnoloxía.

Mapa